WARM PARTNERSCHAP MET OUDERS
  • Home
  • Wat & waarom
  • Hoe
  • 12 sleutels
Picture
Als ouders bij het eerste contact een goed gevoel krijgen, dan voelen ze zich welkom!

Dat kan héél eenvoudig door een 'hallo, hoe gaat het met jullie' of andere begroetingen.
Ook kinderen zien dat hun ouders en hun leerkracht een warme band hebben. Dit heeft invloed op het welbevinden van het kind.
Ouders komen sneller terug naar de klas of naar activiteiten als ze zich welkom voelen. 

Het is dus van belang om in te zetten op gemoedelijke en laagdrempelige momenten van contact zonder ouders te overweldigen met informatie, procedures en afspraken. Een goede school-ouder-samenwerking start met het zien van ouders, het begroeten van ouders om op die manier een warme sfeer te creëren.

Zeker nu, in coronatijden, met de barrière van het mondmasker, is het belangrijk om ouders persoonlijk te begroeten. ​
​
Wat je doet voor moeilijk bereikbare ouders,
​is goed voor alle ouders!

Aan de slag!

Picture
In de Vrije basisschool De Vier Winden in Sint-Jans-Molenbeek zijn ouders elke vrijdagmorgen voor de start van de lessen welkom op de speelplaats.
Dit moment start met een liedje en een dansje. Daarna worden er belangrijke zaken meegedeeld. Leerlingen worden in de bloemetjes gezet. De presentatoren zijn verkleed. Kortom, er wordt werk van gemaakt!
Aansluitend worden de ouders uitgenodigd voor een koffiemoment in de eetzaal. Er is koffie of thee, fruitsap en een koekje. 
​In deze school is het de ouderraad die dit moment organiseren en verzorgen.

Dit idee en nog andere inspirerende voorbeelden vind je in de brochure 'Betrekken van moeilijk bereikbare ouders' van het VCOV (Vlaamse Confederatie van Ouders en Ouderverenigingen VZW).

De stap naar het klaslokaal of het bureel van de directeur is voor sommige ouders veel te groot. Een leerkracht of de directeur die hen aan de schoolpoort gemoedelijk welkom heet helpt ouders over de drempel heen. 

In de Katholieke Basisschool, campus Glorieux in Ronse, staat de directeur elke ochtend aan het toegangspoortje.

​“Ik sta dagelijks aan de schoolpoort, ’s morgens een half uur en in de namiddag een kwartier. Ik ben drie kwartier per dag beschikbaar voor de ouders en ik merk dat ouders dat ook appreciëren en dat ze daar ook op ingaan door kort iets te vragen of een afspraak te maken.” 
​
Picture
Picture

In de Sint-Pietersschool in Mechelen zijn er poortouders.
Naast de brieven en mailtjes die ouders krijgen, maken de poortouders de verschillende activiteiten voor ouders mondeling bekend aan de schoolpoort. De poortouders zijn leden van de ouderraad die 1 à 2 dagen vóór een activiteit uitleg geven aan zoveel mogelijk ouders die ze aan de schoolpoort zien. Op elke ouderraad wordt er afgesproken welke ouders die taak op zich nemen. Om de aandacht te trekken, nemen ze een krijtbord met bondige info over de activiteit mee. Ouders zien onmiddellijk dat er iets te gebeuren staat en kunnen zelf de poortouders aanspreken. Dit zorgt voor een laagdrempelige heen-en-weer communicatie van de ouderraad naar de ouders en terug.

Dit idee en nog andere inspirerende voorbeelden vind je in de brochure 'Hoe nemen we alle ouders mee?' van het VCOV.
​

​Het Onderwijscentrum Gent ontwikkelde de fiche 'Koffiemoment - algemeen' en 'Koffiemoment - specifiek'.
Je krijgt er handvaten om aan de slag te gaan met een koffiemoment bij jou op school.

Er zijn verschillende koffiemomenten: een informeel koffiemoment, een interactief of thematisch koffiemoment, een koffiemoment met een intern bezoek, een koffiemoment met een extern bezoek, ...

De tweede fiche gaat in op de voorbereiding, de uitvoering en de evaluatie van een koffiemoment.

Bron: Good Practice koffiemoment-algemeen
Bron: Good Practice koffiemoment-specifiek
​
Picture

“Sommige ouders stappen gemakkelijk naar de leraar, andere niet. Die laatste spreek je het best zelf aan om de drempel te verlagen. Vraag gewoon: ‘Hoe gaat het vandaag?’ Het is niet omdat ouders uit zichzelf geen vragen stellen, dat ze geen vragen hebben. Na een tijdje zullen ze ook meer aan jou durven toevertrouwen.”
​
(Klasse: hoe bouw je een rijke relatie op met ouders?)
​

Hoe kunnen wij werken aan een rijk partnerschap met ouders? En waarom is dat zo belangrijk voor de kinderen?
Prof. Onderwijskunde Ruben Vanderlinde en Katrien Van Laere keken mee in de kleuterklas en school van juf Jelke. 

Het artikel kan je lezen op: https://www.klasse.be/134979/hoe-bouw-je-rijke-relatie-met-ouders/. 

"Scholen organiseren een oudercontact, een infomoment, een schoolbarbecue … Dat zijn belangrijke momenten waar je betrokkenheid kan creëren, maar we vergeten soms het belang van heel kleine, informele contacten die er elke dag zijn tussen ouders en leraren. Daarin zitten veel kansen verscholen om kwaliteitsvolle relaties op te bouwen met alle ouders. Niet alleen die van kwetsbare kinderen.” (Hoe bouw je een rijke relatie op met ouders? Klasse)

“Vooral tijdens breng- en haalmomenten kunnen we meer kansen tot dialoog creëren. Wees beschikbaar en toon aandacht voor hun leefwereld. Verder wordt contact met de vader vaak vergeten. Vaders, grootouders of andere familieleden zijn nochtans even geïnteresseerd én partner in de ontwikkeling en opvoeding van een kind.” (Hoe bouw je een rijke relatie op met ouders? Klasse)



​Andere laagdrempelige activiteiten:
- Maak van het inschrijvingsmoment een verwelkomingsmoment. Meer info vind je op pagina 84 in het inspiratieboek 'Warm, welkom en wederkerig, naar een goede ouder-schoolsamenwerking'.
- Sommige scholen zetten ook in op huisbezoeken waar ze verder kunnen kennismaken met de ouders en het gezin van het kind. “Door op huisbezoek te gaan, willen wij de ouders laten voelen dat de school de eerste stap wil zetten naar hen toe en vanaf de start wil investeren in een vertrouwensrelatie". (Pagina 88 in het inspiratieboek 'Warm, welkom en wederkerig, naar een goede ouder-schoolsamenwerking'.)
- Komt de eerste schooldag voor de nieuw ingeschreven kleuters dichterbij? Dan is het goed om een wenmoment te organiseren. Tijdens een wenmoment krijgen ze de kans om de juf of de meester en de klasomgeving te leren kennen. Meer info en een handige infofiche van het Onderwijscentrum Brussel.


Picture
Picture

​Nog meer inspirerende bronnen:

- "Een expert in koffieschenken* ben je niet zomaar. Of water, thee, soep, fruitsap, ..." 
Vanuit het idee dat het kleine ontmoeten tussen mensen waardevol is, onderzocht Naomi Geens in haar doctoraatsstudie de interacties tussen ouders onderling en tussen ouders en professionelen. Alle citaten uit dit artikel komen uit interviews met ouders en professionals, ze zijn anoniem gemaakt. 

- "Betrekken van moeilijk bereikbare ouders"
Een brochure voor ouderraden en schoolteams met bruikbare handvaten, praktijkvoorbeelden en getuigenissen, een uitgave van VCOV.

- Inspiratiemap ouderbetrokkenheid (samenlevingsopbouw)
Inspiratiemap, elk kind elke ouder telt. Werken aan ouderbetrokkenheid in de basisschool.
​
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Home
  • Wat & waarom
  • Hoe
  • 12 sleutels